History Appsc sample questions

History Appsc sample questions
1) What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull -
1. Asura
2. Arsa
3. Gantharva
4. Rakshsa
Ans:1
2) In which field of art extraordinary progress was made in the Gupta period?
1 Architecture
2 Sculpture
3 Painting
4 Coinage
Ans:3
3) Which one of the following is correctly matched?
1 Brahmo Samaj - Annie Basant
2 Arya Samaj - Lala Lajpat Rai
3 Ram Krishna Mission - Keshab Chandra Sen
4 Theosophical Society - vivekananda
Ans:2
4) Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1 Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2 Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3 Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4 Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi
Ans:3
5) The battle at Waihind in 1008-09 A.D was fought between
1 Mahmud of Ghazni and Jayapala
2 Mahmud of Ghazni and Anandapala
3 Muhammad Ghori and Prithviraj
4 Muhammad Ghori and Jaichandra
Ans:2
6) As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1 Taxila
2 Kalinga
3 Ujjain
4 Deccan
Ans:1
7) Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1 Bernier
2 Ibn Batuta
3 Abdur Rajjak
4 Vasco-da-Gama
Ans:2
8) Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1 Shakas
2 Yavanas
3 Huns
4 Greeks
Ans:3
9) The oldest Veda is
1 Atharva Veda
2 Rig Veda
3 Yajur Veda
4 Sama Veda
Ans:2
10) Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1 The Raichur Doab
2 Warangal
3 Madurai
4 Malabar
Ans:1
11) The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
1 Susharma
2 Hala
3 Kharavela
4 Pulamayi
Ans:3
12) The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1 Elam
2 Oman
3 Behrain
4 Afganistan
Ans:3
13) Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1 Mauryas
2 Satvahanas
3 Western Kshatrapas
4 Guptas
Ans:2
14) During whose period Al-Beruni came to India?
1 Mahmud Ghaznavi
2 Balban
3 Firoz Tughluq
4 Ibrahim Lodhi
Ans:1
15) Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1 Shakas
2 Yavanas
3 Huns
4 Greeks
Ans:3
16) Where did Aurangzeb die?
1 Agra
2 Asirgarh
3 Daultabad
4 Ahmadnagar
Ans:4
17) Ashoka called the Third Buddhist Council at
1 Pataliputra
2 Magadha
3 Kalinga
4 Sarnath
Ans:2
18) The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1 Halmidi inscription
2 Jatwai inscription
3 Uttaramerur inscription
4 Chandravallo inscription
Ans:3
19) What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
1 Organization of Army
2 Land Revenue System
3 Mansabdari System
4 Provincial Administration
Ans:2
20) Who among the following taught the doctrine of ’Shunyata’?
1 Nagarjuna
2 Shankaracharya
3 Harisena
4 Vallabhacharya
Ans:1
21) Which factor influenced most to eliminate caste-system in India?
1 Rationalism
2 Job Opportunities
3 Legislations
4 Liberal Education
Ans:1
22) The earliest tribal assembly was
1 Gana
2 Vidhata
3 Samiti
4 Sabha
Ans:2
23) The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1 Hiuen Tsang
2 Beriner
3 Fa-Hein
4 Manucci
Ans:3
24) The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1 Elam
2 Oman
3 Behrain
4 Afganistan
Ans:3
25) At the earlier stage backward classes movement means?
1 Santal movement
2 Non-Brahmin movement
3 Harijan movement
4 Antirulers movement
Ans:2
26) Which of the following dynasties patronised the famous Kailash temple at Ellora?
1 Vakataka
2 Gupta
3 Early Chalukya
4 Rastrakuta
Ans:4
27) Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1 Swaraj Party in 1928
2 Indian National Congress in 1936
3 Muslim League in 1942
4 By all parties convention in 1946
Ans:2
28) During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Parthana Samaj?
1 Atmaram Pandurang
2 Gopal Hari Deshmukh
3 Ishwar Chandra Vidyasagar
4 Keshab Chandra Sen
Ans:1
29) The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1 Halmidi inscription
2 Jatwai inscription
3 Uttaramerur inscription
4 Chandravallo inscription
Ans:3
30) Among the following who was in chronological order, the last famous ruler of Vijayanagar?
1 Harihar-II
2 Devarai-I
3 Vir Narsingh
4 Krishna Deva Rai
Ans:4
31) ’Ratti’ used by jewellers is obtained from seed of a -
1 Gymnospermous plant
2 Angiospermous plant
3 Algae
4 Fungi
Ans:2
32) During the Civil Disobedience Movement, who led the ’Red Shirts’ of North-Western India?
1 Abdul Kalam Azad
2 Khan Abdul Ghaffar Khan
3 Mohammad Ali Jinnah
4 Shaukat Ali
Ans:2
33) During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1 Lord Curzon
2 Lord Irwin
3 Lord Minto
4 Lord Chemsford
Ans:2
34) How did Hiuen Tsang undertake journey from and to India?
1 He came by land route and also returned by land route
2 He came by land route but returned by sea route
3 He came by sea route and returned by land route
4 He came by sea route and also returned by sea route
Ans:1
35) Where did Aurangzeb die?
1 Agra
2 Asirgarh
3 Daultabad
4 Ahmadnagar
Ans:4
36) Sir Thomas Rose visited the court of
1 Akbar
2 Jehangir
3 Shajahan
4 Aurangazeeb
Ans:2
37) Which of the following is wrongly matched
1 The Pitt’s India Act (1784) : Board of Control to guide and control company’s affairs
2 Charter Act of 1813 : Company’s monopoly of trade with India ended
3 Charter Act of 1833 : Company’s debt taken over by the government of India
4 Charter Act of 1853 : To regulate company’s affairs
Ans:4
38) Which one of the following battles was fought between babar and the Rajputs in 1527?
1 The First Battle of Panipat
2 The Battle of Khanwa
3 The Battle of Ghagra
4 The Battle of Chanderi
Ans:2
39) Which was the only Indus city without a citadel?
1 Kalibangan
2 Harappa
3 Mohenjodaro
4 Chanhudraro
Ans:2
40) Even though India became independent in 1947 but Daman and Diu remained a European colony till 1961. Which country ruled over it ?
1 France
2 Britain
3 Netherlands
4 Portugal
Ans:4

0 comments:

Post a Comment

 
Top Blogs