Appsc Indian History Bits Part 1

Appsc Indian History Bits Part 1
1. As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1 Taxila
2 Kalinga
3 Ujjain
4 Deccan
Ans:1
2. Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?
1 Paes
2 Abdul Razzaq
3 Ibn Batutach
4 Nuniz
Ans:3
3. What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
1 Organization of Army
2 Land Revenue System
3 Mansabdari System
4 Provincial Administration
Ans:2
3.1. The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy?
1 Bhakti
2 Gyan
3 Karma
4 Tapa
Ans:2
4. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the:
1 2nd Century B. C.
2 6th -5th Century B. C.
3 2nd Century A. D.
4 5th-6th Century A. D.
Ans:2
5. With reference to the Indian Freedom Struggle, which one of the following events occurred earliest?
1 Surat Split
2 Lucknow Pact
3 Rowlatt Satyagraha
4 Communal Award
Ans:1
6. What was the most important gainto Ahmad Shah Abdali as a result of the Third Battle of Panipat?
1 Control over Delhi
2 Enormous wealth
3 Control over Punjab
4 Opportunity to expand his empire in India
Ans:2
7. The scholar who accompanied Mahmud of Ghazni in India was
1 Ibn Batuta
2 Al-Beruni
3 Al-Firdausi
4 Al-Razi
Ans:2
8. The father of Asoka was:
1 Bimbisara
2 Bindusara
3 Mahendra
4 Namda
Ans:2
9. Azad Hind Fauj was founded in 1943 in
1 Mandalay
2 Singapore
3 Midnapore
4 Kuala Lumpur
Ans:2
10. The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy?
1 Bhakti
2 Gyan
3 Karma
4 Tapa
Ans:2
11. Who was the founder of Vijaynagar kingdom?
1 Harihar and Bukka
2 Krishna Dev Roy
3 Narsingha
4 Devroy
Ans:1
12. Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1 Mauryas
2 Satvahanas
3 Western Kshatrapas
4 Guptas
Ans:2
13. Which of the following is associated with Lord Wellesley, the Governor General of India from 1798 to 1805?
1 Doctrine of Lapse
2 Subsidiary Alliance
3 First Mysore War
4 Conquest of Rajputana
Ans:2
14. With reference to the Indian Freedom Struggle, which one of the following events occurred earliest?
1 Surat Split
2 Lucknow Pact
3 Rowlatt Satyagraha
4 Communal Award
Ans:1
15. Which factor influenced Ghandhi’s ideas on Indian Culture most?
1 Brief in the fundamentals of ancient culture.
2 Influenced by western ideas
3 ’Sermon on the Mount’
4 Tolstoy’s idea
Ans:1
16. The most important divinity in the Rig Veda is
1 Agni
2 Marut
3 Varuna
4 Indra
Ans:3
17. Alexander’s general who attacked India and was defeated by Chadragupta Maurya was
1 Ptolemy
2 Seleucus
3 Nearchus
4 Arrian
Ans:2
18. The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1 Hiuen Tsang
2 Beriner
3 Fa-Hein
4 Manucci
Ans:3
19. Which of the following factors was most important for the rapid development of trade in pre-Gupta period?
1 Needs of the Roman Empire
2 Success of the banking system
3 Better system of coinage
4 Encouragement from the Kings
Ans:1
20. In the year 1946, who among the following joined the Viceroy’s Executive Council with the finance portfolio?
1 Mohammad Ali Jinnah
2 Liaqat Ali Khan
3 Nawab Salimullah
4 Shaukat Ali
Ans:2
21. The battle that was fought between Ahmad Shah Abdali and the Marathas in 1761 was
1 2nd battle of Panipat
2 1st battle of Panipat
3 3rd battle of Panipat
4 the battle of Tarain
Ans:3
22. Which one of the following is correctly matched?
1 Second Battle of Panipat - Akbar and Ibrahim Lodi
2 Battle of Khanwa - Akbar and Rana Sanga
3 Battle of Chausa - Humayun and Sher Shah
4 First battle of Tarian - Mahmud Ghaznavi and Prithviraj Chauhan
Ans:3
23. Why was the Swaraj Party established?
1 To co-operate with Government
2 To place obstacles in the functioning of the legislative council
3 To form an organization parallel to the Congress
4 Because of schism in the Congress
Ans:2
24. Identify the famous ruler of the Gupta period
1 Kumaradevi
2 Rajyashri
3 Kuber-Naga
4 Prabhavati-Gupta
Ans:4
25. ’Tipu Sultan’ had his capital at
1 Srirangapatnam
2 Mysore
3 Bangalore
4 Bhagyanagar
Ans:1
26. Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1 Bernier
2 Ibn Batuta
3 Abdur Rajjak
4 Vasco-da-Gama
Ans:2
27. In ancient peninsular India, who among the following assumed the title ’Vatapikonda’?
1 Mayurasharman
2 Narasimhavarman
3 Pulakesi II
4 Vikramaditya II
Ans:2
28. Chandragupta Maurya built the first great empire in India with the help of
1 Mahapadmananda
2 Bindusara
3 Seleucus
4 Kautilya
Ans:4
29. Which ruler went to Sri Lanka to spread Buddhism
1 Ashoka
2 Samudragupta
3 Sanghamitra
4 Chitragupta
Ans:3
30. The Temples at Khajuraho were build by -
1 Chandelas
2 Pallavas
3 Chalukyas
4 Qutubuddin
Ans:1
31. Which among the following was defeated by Ahmad Shah Abdali in the 3rd battle of Panipat
1 Sawai Jai Singh
2 Badam Singh
3 Suraj Mal
4 Guru Govind Singh
Ans:3
32. During the Civil Disobedience Movement, who led the ’Red Shirts’ of North-Western India?
1 Abdul Kalam Azad
2 Khan Abdul Ghaffar Khan
3 Mohammad Ali Jinnah
4 Shaukat Ali
Ans:2
33. Which among the following dynasties had the strongest navy?
1 Chalukya
2 Chola
3 Gupta
4 Pallava
Ans:2
34. Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?
1 Paes
2 Abdul Razzaq
3 Ibn Batutach
4 Nuniz
Ans:3
35. Put in correct chronological sequence, the successors of Shivaji 1.Sahu 2.Shivaji 3.Rajaram 4.Sambhaji 5.Ram Raja
1 4, 3, 2, 1, 5
2 2, 1, 5, 3, 4
3 5, 4, 2, 1, 3
4 1, 2, 3, 5, 4
Ans:1

0 comments:

Post a Comment

 
Top Blogs